Johan Derksen kon z’n mond weer niet houden

Johan Derksen kon weer ’s z’n mond niet houden. Wanneer houden we op met hem een platform geven?

In een uitzending van Vandaag Inside deelde Derksen zijn mening dat Kamerlid Habtamu de Hoop niet Fries zou zijn. Ongeacht het feit dat de Hoop op jonge leeftijd geadopteerd is door Friese ouders. “Hij is toch geen Fries? Kom op zeg.” en “Ik ben toch ook geen Surinamer?” waren enkele van zijn uitspraken.

Vervolgens wreef Derksen nog verder in de vlek in de vorm van een reactie aan het AD. Het zou ‘niets met racisme te maken hebben’. "Wat je ook zegt tegenwoordig, er wordt altijd wel racisme bijgehaald, of antisemitisme of homofobie. Je hebt er nog één op de Nederlandse tv die zegt wat hij ervan vindt en die is dan de lul. Waar maken de mensen zich druk om? Maar ik ben er altijd heel makkelijk in: het interesseert me niks en ik aanvaard alle consequenties." En dat is precies het punt. Welke consequenties?

Wanneer heeft Derksen de consequenties van zijn uitspraken moeten ondervinden? Wanneer heeft hij de consequenties gevoeld van structureel homofobe uitspraken? Wanneer heeft hij de consequenties gevoeld van zijn bekentenis dat hij een vrouw verkracht heeft met een kaars? Wanneer zal hij de consequenties van deze uitspraken ondervinden?

Waar mensen zich tevens ‘druk’ om maken, is dat hij zijn ‘mening’ niet beschouwd als racistisch en zijn uitspraken racistisch gedachtegoed en handelen legitimeert. Er zullen veel mensen zijn die zich kunnen vinden in zijn uitspraken, en die mensen zullen daarnaar handelen. Hij laat zijn woorden uit zijn mond lopen op tv, en anderen gaan daarmee aan de haal. Dat is het probleem.

Wat Derksen doet, is bijdragen aan het verdacht maken van iedereen die zichtbaar Anders is. De Ander zal altijd vragen krijgen over diens Nederlanderschap doordat types als Derksen constant dat Nederlanderschap in twijfel trekken. Geen enkel gemelaneerd persoon zal ooit Nederlands genoeg zijn voor mensen als Johan Derksen. De constante creatie van de Ander is daarnaast ook een wapen om xenofoob en racistisch gedachtegoed te legitimeren. De verdachtmakingen verschillen in gradatie, maar zullen altijd leiden tot zaadjes van twijfel planten of juist die twijfel door laten groeien.

Zijn uitspraken worden ook constant door zijn peers en hemzelf neergezet als onschuldige borrel- of kantinepraat, zonder bij stil te staan hoeveel mensen naar dit programma kijken. De doelpalen worden constant verplaatst door mensen zoals Derksen, en daarmee ook wat de publieke opinie over racisme en xenofobie zal zijn. En daarom moet men er wel iets over zeggen, omdat het de publieke opinie beïnvloed. Over een nobody kan je misschien zeggen ‘daar moet je geen aandacht aan besteden’, maar aan mensen in de spotlights niet.

We moeten echt voorbij de notie van ‘hij bedoelde het niet zo’ en kijken naar de impact van iemands worden. Want die impact is meetbaar.

De dag dat Derksen van de tv gehaald wordt, is de dag dat ik de vlag uithang.

De Surinaamse en de Pride-vlag welteverstaan.

Next
Next

Culturele uitnodiging